Scrum

'Agile' raamwerk

'Agile' raamwerk

Wat maakt een raamwerk "agile"? Een wendbaar (Agile) framework is meer dan een set tools. Het is een mentaliteitsverandering die een beroep doet op elk lid van het team om hun rol daarin opnieuw in te vullen. Concreet moet het team opnieuw beoordelen, niet alleen hoe ze werken, maar ook hoe ze denken over werk.

All Devices

Het begin

Het "Agile" idee begon in een artikel uit 1986 gepubliceerd door de Harvard Business Review, co-auteur van Hirotaka Takeuchi en Ikujiro Nonaka. Het artikel was gebaseerd op Rugby-analogie├źn om het belang van teambekrachtiging, samenwerking en voortdurend evoluerende taken te illustreren. Dit is hoe het "scrum" -raamwerk zijn naam kreeg en het ontstaan was van de "Agile (behendige)" beweging.

"Agile" is een overkoepelende term die wordt gebruikt om lichtgewicht projectmanagementkaders te beschrijven. Voorbeelden van agile frameworks zijn Scrum, Kanban, Extreme Programming en nog veel meer. Al deze behendige frameworks delen de eerder genoemde kernprincipes. Hun belangrijkste verschillen liggen in de roltitels. Het agile raamwerk biedt flexibiliteit in de titels, maar de rollen zelf zijn relatief streng. Met scrum als voorbeeld, moet elk team een Scrum Master hebben, een product owner, ontwikkelaars en, ondergewaardeerd, de juiste omgeving om te slagen.

Teamwork

Scrum Master

Scrum Master De Scrum Master is geen manager in de typische betekenis, even krachtig en alomtegenwoordig als de titel klinkt. Het team werkt niet voor hen, ze werken voor het team. Scrum Masters werken in de achtergrond en kunnen nauwkeurig worden omschreven als 'dienende leiders'.

De hoofdtaak van de Scrum Master is het verwijderen van obstakels die het werk van het team belemmeren. Taken zoals het verzekeren dat de computers zijn uitgerust met de juiste software en een goed gesprek met een teamlid over zijn sterk ruikende tonijnsandwich. De Scrum Master is het vet in de wielen en beheert het frame, maar niet het team.

Integrations

Product Owner

De aanwezigheid van een Product Owner bij een agile team verwijdert veel hoofdpijn die gepaard gaat met traditionele projectmanagement-frameworks. Zij zijn de residente klant, klaar om uit te leggen en precies te communiceren wat de stakeholders hopen te zien in het eindproduct. Zij zijn verantwoordelijk voor het bijhouden en prioriteren van wat de klant nu precies gelukkig zal maken.

Ze doen dit door een zogenaamd back-log of een lijst met gewenste productfuncties te onderhouden. De Product Owner moet vervolgens deze functies prioriteren in een volgorde die de stakeholder optimaal zal behagen. Het is handig om het Pareto-principe in gedachten te houden bij het stellen van deze prioriteiten. Gebruikers krijgen 80% van het productvoordeel van 20% van de functies. Door de inspanningen op de meest effectieve 20% toe te spitsen, kan de Product Owner sneller een strategie uitstippelen en sprints plannen.

Special Offer

Ontwikkelaars & Beheerders

Ontwikkelaars & beheerders zijn de tandwielen van de machine, werken voortdurend samen en krijgen het werk voor elkaar. De term ontwikkelaar & beheerder beschrijft meer dan alleen engineers.

Het is een omvattende term die bedoeld is om de specialisten te vertegenwoordigen die zijn ingehuurd om het gewenste product te bouwen. Dit omvat ingenieurs, grafisch ontwerpers, databasebeheerders, data scientists en andere professionals waar het project om vraagt.

Ontwikkelaars & beheerders krijgen het vertrouwen en ruimte om samen te werken in het agile kader. Hun professionele knowhow wordt gerespecteerd en zij zijn collectief verantwoordelijk voor het tempo van hun eigen werk als resultaat. Ontwikkelaars & beheerders zijn de kennis-eigenaren van het project.

Hun effici├źntie wordt onderhouden door een effectieve Scrum Master en een optimale werkomgeving.

Werk- omgeving

De omgeving van een agile team kan het raamwerk maken of breken. Het hogere management, teamleden, belanghebbenden en de fysieke werkruimte kunnen het werk van een wendbaar team vertragen of ervoor zorgen dat het geheel kapot gaat.

Het is belangrijk dat het hogere management het agile team de tijd geeft om zich te vestigen en op volle capaciteit te werken. Het implementeren van een agile raamwerk is een transitie waarbij leidinggevenden en teamleden oude manieren moeten vergeten, wat behoorlijk moeilijk is om te doen.

Door een flexibeler en nieuwsgieriger personeelsbestand te bevorderen, worden hindernissen weggenomen en kan een agile team floreren. Ten slotte moet de fysieke werkruimte bevorderlijk zijn voor een wendbaar team. Agile's sterke punten liggen in samenwerking en het kantoor zou dat moeten weerspiegelen.

De beste is flexibel en bevorderlijk voor face-to-face communicatie. In de juiste omgeving kunnen ontwikkelaars, Scrum Master en Product Owner optimaal "behendig & flexibel" zijn.

Dit artikel is overgenomen van www.medium.com en vertaald door IT-Online.nl.